Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

De voorbije week in het nieuws

Kan de Brusselaar binnenkort als eerste in Europa surfen op supersnel 5G-internet? Niet als het van de minister van Leefmilieu afhangt, zo lazen we in het nieuws. Is 5G slecht voor je gezondheid? Lees het belangrijkste nieuws over gezondheid en zorg van de afgelopen week.
Gezond 08.04.2019
5G
Is 5G slecht voor jouw gezondheid?

In 2020 moet Brussel de eerste stad in Europa zijn met supersnel 5G-internet. Daarvoor werden de strenge stralingsnormen in Brussel versoepeld: van 6 naar 14,5 volt per meter. Maar Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) gaat op de rem staan. “Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen die de burger moeten beschermen niet gerespecteerd worden. 5G of niet.”

Nochtans is er volgens stralingsexpert Guy Vandenbosch niet meer risico dan het geval was voor 3G of 4G. “Of we nu spreken over 4G, 5G of 10G, het gaat over identiek dezelfde soort straling. Bij 5G kan je meer informatie uitwisselen via dezelfde straling.”

Er is nog geen bewijs gevonden dat straling voor mobiele communicatie een gevaar is voor de volksgezondheid. “Het is niet ondenkbaar dat elektromagnetische straling op een termijn van 50 of 60 jaar een negatief effect heeft op ons lichaam”, aldus Vandenbosch. “Maar dat soort onderzoek kan je pas doen als mensen effectief 60 jaar aan dat soort straling zijn blootgesteld.”

Meer weten?

Aanklacht tegen ellenlange wachtlijsten voor thuisbegeleiding autisme

Wie autisme heeft kan aangepaste thuisbegeleiding krijgen. Maar de begeleidingsdiensten hebben ellenlange wachtlijsten. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel 349 wachtenden, in West-Vlaanderen 785. De gemiddelde wachttijd is 2 tot 3 jaar. Dat is niet oké, vindt Freya Van den Bossche (sp.a). De ex-minister vroeg cijfers op bij de Vlaamse thuisbegeleidingsdiensten. Daaruit blijkt dat de wachtlijsten in alle provincies – behalve in Limburg –  zo lang zijn dat nieuwe hulpvragen niet meer geregistreerd worden. Freya Van den Bossche klaagt aan dat de Vlaamse regering weigert te investeren in de nood van deze patiënten, terwijl er een begrotingsoverschot is.

Meer weten?

Ouders mogen doodgeboren kindjes registreren

Ouders van een doodgeboren kindje kunnen sinds vorige week maandag hun zoon of dochter laten registreren. Dat kon al sinds 180 dagen zwangerschap, vanaf nu kan het al na minstens 140 dagen – dat is 22 weken. Ook wie jaren geleden een kindje verloor, kan nu alsnog naar het gemeentehuis om het kindje officieel een naam te geven. Het gaat om een symbolische erkenning, maar voor de ouders maakt de erkenning een wereld van verschil. “Alles wat tastbaar maakt dat je kind heeft bestaan, is van ontzettend belang.”

Sommigen vragen zich af waarom je pas vanaf 22 weken je kindje kan erkennen. “Sommige politici willen niet dat er erg vroeg in de zwangerschap al sprake is van erkenning”, zegt Marleen Vertommen van vzw Met Lege Handen. “Dan zou volgens hen de vrijheid om te kiezen voor abortus in het gedrang komen.”

Meer weten?

Aantal gevallen van huidkanker spectaculair gestegen

Het aantal gevallen van huidkanker in België is met maar liefst 350 % gestegen tussen 2004 en 2016. Een indrukwekkend slecht cijfer dat niet helemaal onverwacht komt voor dermatoloog Thomas Maselis. Hij heeft een eenvoudige verklaring: “Wij komen het hele jaar door te weinig buiten en komen veel te veel buiten als we op vakantie gaan.” Na een hele winter goed ingeduffeld te zitten, met amper blootstelling aan de zon, “gaan we dan 10 dagen in een zwembroekje of badpak op een strand zitten”, zegt Maselis.

Zonlicht is goed voor je, want het geeft je vitamine D en een opgewekt gevoel. Maar te veel zonnestralen zijn schadelijk voor je huid. Te lang in de zon zitten verhoogt je risico op huidkanker. Gelukkig kan je je makkelijk beschermen tegen de zon.

Meer weten?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.