Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

De voorbije week in het nieuws

Dat het zomeruur zijn tol eist van je lichaam, had je wellicht al ondervonden. Maar las je ook deze nieuwtjes in de kranten?

• Het ziekenhuis van Brugge heeft een oplossing voor muffe wachtkamers.
• Niet-geconventioneerde artsen rekenen fors door aan hun patiënten.
• Rolstoelgebruikers willen af van de reservatieplicht als ze de bus of de tram willen nemen.

Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen week.
Gezond 01.04.2019
Wachtkamer in het bos
Je betaalt het dubbele bij arts die prijsafspraken niet volgt

Als je bij een dokter, tandarts of specialist langsgaat, kan je kiezen tussen een geconventioneerde en een niet-geconventioneerde arts. Geconventioneerde dokters volgen de tariefafspraken die tussen de artsen en ziekenfondsen zijn gemaakt. Niet-geconventioneerde artsen volgen die regels niet. Zij mogen dus vragen hoeveel ze willen. De overgrote meerderheid van de huisartsen is geconventioneerd, maar bij specialisten en tandartsen ligt dat aantal veel lager.

Ons ziekenfonds legt voor het eerst de prijsverschillen bloot tussen artsen die de prijsafspraken opvolgen en zij die dat niet doen.

  • Het gemiddelde bezoek aan een geconventioneerde huisarts kostte in 2017 27,90 euro. Daarvan moest de patiënt, na terugbetaling van het ziekenfonds, nog 5,50 euro uit eigen zak betalen. Bij een niet-geconventioneerde arts liep de eigen bijdrage op tot 8,80 euro, wat 50 % meer is.
  • Bij geconventioneerde specialisten gaat het om 12,90 euro eigen bijdrage, bij niet-geconventioneerde collega’s betaal je 22,50 euro uit eigen zak.

De schuld van dokters? Niet noodzakelijk. “Wat artsen te weinig krijgen van de overheid, gaan ze bij de patiënt halen”, zegt Paul Callewaert, topman van ons ziekenfonds.

Meer lezen?

Wachtkamer tussen de bomen

Beeld het je even in: die muffe wachtkamer bij de dokter of in het ziekenhuis. Witte muren, bedrukte gezichten en een klok die maar heel traag tikt. Het Brugse ziekenhuis AZ-Sint Lucas wil daar komaf mee maken. Want binnen op een stoel zitten is niet gezond en bezorgt ons stress.

Daarom gaat het Agentschap Natuur en Bos een ‘wachtzaal’ bouwen in openlucht. Het is de bedoeling dat patiënten en begeleiders even gaan wandelen in het natuurgebied dat grenst aan het ziekenhuis in plaats van binnen te wachten. Er komen lussen van ongeveer 5 minuten wandelen, 10 minuten, 15 minuten enzovoort. Zo weet de patiënt hoelang hij onderweg is.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de dokter moet wachten. Daarom zal het ziekenhuis wellicht een systeem bedenken met biepers of sms-berichtjes. Tegen de zomer zou de nieuwe ‘wachtzaal’ helemaal klaar moeten zijn. Ons ziekenfonds juicht dit originele en gezonde initiatief toe.

Meer lezen?

Van winter- naar zomertijd? Je lichaam past zich aan in 3 dagen

De zomertijd is weer daar. Dat wil zeggen: langer licht – yes! – maar ook een uurtje minder slaap. Sommigen merken er amper iets van, anderen hebben heel wat moeite om zich aan te passen. Telenet onderzocht welke invloed de overschakeling naar het zomeruur heeft op ons kijkgedrag. En zo komen we te weten dat we na ongeveer 3 dagen weer op ons routine-uur slapengaan.

Meer lezen?

Laat rolstoelgebruikers bus nemen zonder reservatie

Als rolstoelgebruikers de bus of tram willen nemen, moeten ze ten laatste 24 uur op voorhand telefoneren naar De Lijn. Reinhart Niesten, medewerker bij VFG, onze vereniging voor personen met een handicap, pleit samen met 10 andere belangenorganisaties voor de afschaffing van die reservatieplicht op alle bus- en tramhaltes die toegankelijk zijn mits assistentie.

“‘Is het dan zo erg om op voorhand te reserveren?’ Een vraag die ik vaak moet horen”, vertelt Reinhart. “Personen met een handicap, zoals ik, hebben net als iedereen een agenda die wel eens door elkaar wordt gegooid. En dan moeten we opnieuw reserveren. Zo wordt het wel heel moeilijk om onze activiteiten te plannen. En dan heb ik het nog niet over de kostbare tijd die we verliezen aan talloze telefoontjes.”

Meer lezen?

Rolstoelgebruiker op bus
Belgisch basketteam wint goud op Special Olympics

Het Belgische Special Olympics basketbalteam behaalde een gouden medaille op de Special Olympics World Games – de olympische spelen voor mensen met een verstandelijke handicap. Dit jaar gingen de spelen door in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. De basketwedstrijden werden ‘unified’ gespeeld. Dat betekent dat mensen met een handicap (G-spelers) én zonder handicap (partners) samen spelen. 2 G-spelers, 1 partner en 1 coach van Basketbalclub Cobras hielpen het Belgisch team naar de overwinning. Voor het eerst deden er Cobras mee in de Belgische selectie voor de Wereldspelen.

Na in de voorrondes Singapore en Kenia geklopt te hebben, stond Team Belgium in de finale. Daar wachtte het sterke Servië, waartegen onze landgenoten eerder in het toernooi verloren hadden. Eindstand 45-40. De ontlading was enorm. Spelers en coaches vielen op de knieën, barstten in tranen uit en knuffelden elkaar.

VRT zendt op zondag 7 april – na de Ronde Van Vlaanderen – een documentaire uit over de deelname van België aan de Special Olympics World Games.

Meer lezen?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.