Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
De voorbije week in het nieuws
Wist je dat de mazelen in opmars zijn, dat 1 op de 4 ziekenhuizen in het rood staat en dat huisartsen de klachten van vrouwen in de overgang niet altijd goed inschatten? Dit gezondheidsnieuws moet je zeker gezien hebben in de week van 8 tot 14 oktober.
Gezond 15.10.2018
Mazelen in opmars vaccin

Gynaecologen zullen geen bevallingen inleiden voor meer kinderbijslag

Op 1 januari 2019 wordt het huidige systeem van kinderbijslag vervangen door het nieuwe ‘groeipakket’. In Vlaanderen zal elk kind geboren vanaf 1 januari een groeipakket van 160 euro krijgen.

Wie een kind verwacht rond Nieuwjaar valt dus ofwel in het oude of het nieuwe systeem. Voor wie een 1ste kind verwacht, is de nieuwe regeling het voordeligst. Bij een 2de of 3de kind krijg je meer kinderbijslag vóór 1 januari.

Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch waarschuwt aanstaande ouders echter: “We zullen om deze reden nooit vroege inleidingen of geboortes plannen. Het kan niet dat een baby vlugger op de wereld komt om niet-medische redenen.” De bevalling voortijdig inleiden is niet zonder risico en mag alleen gebeuren om geldige medische redenen.

Lees verder

Mazelen in opmars

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van een mazelenepidemie. In de 1ste helft van 2018 werden al 41 000 Europeanen besmet met de mazelen. Daarmee stijgt het aantal besmettingen in hoog tempo.

De epidemie is het gevolg van een onvolledige vaccinatie 10 à 20 jaar geleden en van het toenemende verzet tegen vaccins. Volgens de antivaccinbeweging veroorzaken vaccins autisme of een verminderd afweersysteem, wat niet klopt. Omdat sommige mensen zich niet laten vaccineren, neemt het risico op epidemieën toe.

Het mazelenvirus treft vooral kinderen. Vóór de kenmerkende rode vlekjes op de huid verschijnen, heeft de patiënt doorgaans al last van griepverschijnselen. Er is geen behandeling, meestal gaat de ziekte vanzelf weer weg. Toch is mazelen een ernstige ziekte en sterven hierdoor nog altijd kinderen. In de eerste 6 maanden van 2018 lieten in Europa 37 mensen erdoor het leven.

Bescherm onze kinderen en laat ze op tijd vaccineren. Voor zowel kinderen als volwassenen bestaat er een vaccin dat je goed beschermt. Tot 18 jaar is het gratis. In de andere gevallen kan je gebruikmaken van een terugbetaling van het ziekenfonds.

Lees verder

Artsen en vrouwen hebben een ander beeld van de menopauze

Huisartsen en vrouwen in de overgang hebben een heel ander beeld van wat die menopauze nu precies inhoudt. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische Vereniging voor Menopauze. Artsen denken bij menopauze in de eerste plaats aan stemmingswisselingen, opvliegers en vaginale droogheid, terwijl de vrouwen zelf vooral last hebben van gewrichtspijn en slapeloosheid. Noch voor de artsen noch voor de vrouwen is het altijd duidelijk welke klachten verband houden met de menopauze en bijvoorbeeld niet aan iets anders zijn te wijten.

Lees verder

Ziekenhuizen stevenen af op verlies

Almaar meer Belgische ziekenhuizen maken verlies. In 2017 stond 1 op de 4 ziekenhuizen in het rood. Volgens Belfius, die de cijfers analyseerde, gaat het niet goed met de sector. De ziekenhuizen zelf vragen om een nieuwe financiering.

Ons ziekenfonds stelt vast dat patiënten op 2 manieren het gelag betalen van de besparingen van minister De Block. Enerzijds zoeken de ziekenhuizen hun toevlucht tot meer supplementen, anderzijds moet het personeel te hard werken, wat de kwaliteit van de zorg niet ten goede komt.

Lees verder

Bye bye BMI

Als het van de HoGent afhangt, gaat de ‘Body Mass Index’ of BMI op de schop. BMI wordt gebruikt om te berekenen of je een normaal lichaamsgewicht hebt, maar volgens onderzoekers aan de HoGent bestaan er betere methodes die ook gemakkelijk zijn. Samen met een Gents en een Deens bedrijf ontwikkelden de onderzoekers een mobiele app en 3D-scanner om je vetpercentage te berekenen. Op termijn zou het mogelijk moeten worden om zo’n scan te maken met alleen je smartphone. Ons ziekenfonds moedigt nieuwe toepassingen zoals deze aan, ook al is het nu nog wat te vroeg om met 3D-scanning aan de slag te gaan.

Lees verder

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.