Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
De voorbije week in het nieuws
Van CurieuzeNeuzen tot volmachten ronselen in het rusthuis: dit nieuws over zorg en gezondheid mocht je niet missen in de week van 1 tot 7 oktober 2018.
Gezond 08.10.2018
Nog nooit zoveel puffers

CurieuzeNeuzen

De resultaten van CurieuzeNeuzen, het burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen, zijn binnen. Zo’n 20 000 Vlamingen hebben in de maand mei de concentratie stikstofdioxide in hun straat gemeten. Stikstofdioxide is een schadelijk gas dat in de uitlaatgassen van auto’s zit. De verkeersvervuiling is het grootst in de steden, maar kruispunten en rotondes op het platteland zorgen ook voor gevaarlijke pieken. De vervuiling met stikstofdioxide is vaak heel plaatselijk.

Lees verder

Nog nooit zoveel puffers

Nog nooit werden er zoveel puffers gebruikt. In ons land worden per jaar 221 miljoen dosissen luchtwegmedicatie voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van Farmanet. Het gebruik is fel toegenomen omdat almaar meer mensen last hebben van astma en andere luchtwegproblemen. Specialisten pleiten voor een astmaplan om artsen en patiënten beter te informeren.

Bij de leden van ons ziekenfonds merken we deze evolutie vooralsnog niet op. Het gebruik van medicatie tegen astmatische aandoeningen bij kinderen en jongeren blijft stabiel. Ongeveer 15 % van de kinderen en 8 % van de volwassenen heeft last van astma, maar astma is niet altijd met zekerheid vast te stellen. Bovendien is het gebruik van puffers geen goede maatstaf voor het aantal astmapatiënten.

Lees verder

Nobelprijs voor immunotherapie

De 109de Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat naar de grondleggers van immunotherapie tegen kanker. Het Zweedse Karolinska-instituut beloont de Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo voor hun jarenlange onderzoek naar manieren om het immuunsysteem te versterken. In plaats van de kankercellen rechtstreeks aan te vallen, werkt immunotherapie door het eigen afweersysteem van de patiënt te stimuleren.

Verschillende maar niet alle kankers kunnen met immuuntherapie worden behandeld. De therapie is nog experimenteel, maar kan een belangrijk alternatief zijn voor chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Voor sommige moeilijk behandelbare kankers, zoals melanoom en longkanker, is immunotherapie de hoop van veel patiënten.

Jammer genoeg stelt ons ziekenfonds vast dat de kostprijs voor deze nieuwe geneesmiddelen de pan uit swingt. Immunotherapie dreigt te duur te worden, zeker wanneer de behandeling maar een kleine extra genezingskans oplevert. We moeten blijven waken over de betaalbaarheid van zowel bekende als opkomende kankerbehandelingen.

De Nobelprijs voor Natuurkunde eert dan weer de uitvinders van 2 revolutionaire lasertechnieken. Dankzij een van die technieken hebben miljoenen mensen geen bril of lenzen meer nodig.

Lees verder

Volmachten ronselen in rusthuizen

Ouderen in een rusthuis die zelf niet kunnen gaan stemmen, kunnen een volmacht geven aan een vertrouwenspersoon. Volgens zorgkoepel Zorgnet-Icuro maken lokale politici daar echter misbruik van en ronselen ze volmachten in woonzorgcentra. De zorgkoepel roept de partijen op om hiermee te stoppen. De woonzorgcentra zelf proberen zulke wanpraktijken te bannen door de kiesbrieven centraal te beheren of door stemhokjes te laten plaatsen in de rusthuizen. Ook ons ziekenfonds klaagt deze praktijk aan en vraagt politieke partijen om een deontologische code aan te nemen.

Lees verder

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.