Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Onze maatschappelijk werkers zijn er voor iedereen

De maatschappelijk werkers van ons ziekenfonds zijn met meer dan 150. Samen staan ze elk jaar bijna 80 000 mensen bij met raad en daad. Maar met welke raad, en met welke daden precies? Kijk een dagje mee over de schouders van Chantal Declercq, al 33 jaar maatschappelijk werker bij ons. Want een ziekenfonds is er niet alleen voor als je ziek bent.
Samen 12.03.2019
Loop een dagje mee met Chantal Declercq, al 33 jaar maatschappelijk werker bij de Socialistische Mutualiteit.
Chantal, maatschappelijk werker in West-Vlaanderen is al vroeg op post
7.30 uur
Vroeg begonnen is half gewonnen
“Ik ben altijd vroeg uit de veren én vroeg op kantoor”, glimlacht Chantal, maatschappelijk werker in West-Vlaanderen. “Dan heb ik tijd om mails te beantwoorden en dossiers op te volgen. Elke dag ziet er anders uit. Ik heb vaste zitdagen op verschillende locaties en een vaste dag om de telefoon te beantwoorden. Daarnaast kan ik vrij afspraken en huisbezoeken inplannen.”
Vandaag kan iedereen tussen 9 en 11.30 uur aankloppen zonder afspraak.
9 uur
Start van een drukke zitdag
Vandaag kan iedereen tussen 9 en 11.30 uur aankloppen zonder afspraak. In nauwelijks 2.30 uur helpt Chantal verschillende mensen. Korting op telefoonfacturen bij een verhoogde tegemoetkoming, informatie over een loophulpmiddel, het aanvragen van een weduwepensioen, … Dag in dag uit komt Chantal in contact met mensen in heel verschillende situaties en met elk hun eigen verhaal.

“Luisteren staat vooraan in ons woordenboek. Daarnaast moeten we natuurlijk van heel veel tegelijk op de hoogte zijn. Bovendien durft de wetgeving al eens te veranderen. Daarom volg ik maandelijks opleidingen of opfrissingen.”

De zitdag gaat verder. Een bezoeker vertrouwt ons toe dat Chantal haar beschermengel is. Een mooi compliment. “Het is enorm fijn om iets te kunnen betekenen voor mensen. De mensen die je helpt zijn altijd erg dankbaar”, fluistert Chantal.
Tijd voor administratie en een pauze
11.45 uur
Tijd voor administratie en een pauze
De laatste bezoeker - de 18de deze voormiddag - verlaat het kantoor van Chantal. Tijd voor koffie! En dan verder aan de slag met de aanvragen die ze kreeg tijdens de zitdag: die moeten allemaal zo snel mogelijk afgehandeld worden.
“Als ik mensen ontmoet met een complexer dossier, dan maak ik een afspraak”, vertelt Chantal.
13.30 uur
Bezoek op afspraak
“Als ik mensen ontmoet met een complexer dossier, dan maak ik een afspraak”, vertelt Chantal. “Zelf een afspraak aanvragen kan natuurlijk ook via het kantoor. Dan heb ik tijd om dieper in te gaan op de vragen. Sommige mensen hebben langdurige begeleiding nodig, ook daarvoor kunnen ze rekenen op ons.”
Chantal sluit de werkdag af met een huisbezoek.
15 uur
Op huisbezoek
Chantal sluit de werkdag af met een huisbezoek. Ze belt aan bij een vrouw die recent haar man verloor. Samen overlopen ze welke zorg en steun de weduwe kan krijgen. “We plannen voornamelijk huisbezoeken bij oudere mensen of mensen die slecht te been zijn. Of ook wel als het om moeilijke dossiers gaat. Een huisbezoek vraagt een extra inspanning van ons, maar heeft zeker voordelen. Je komt bij mensen thuis en ziet veel meer. Zo kan je soms gerichter helpen.”
“Ik kom met veel mensen in contact.”
16 uur
Moe maar voldaan naar huis
“Ik kom met veel mensen in contact. Meestal leggen ze een eenvoudige vraag op tafel, over een tegemoetkoming bijvoorbeeld. Maar steeds vaker zien we complexe situaties die je niet in een vingerknip oplost”, weet Chantal. “Dan is er een duidelijk plan en langdurige begeleiding nodig. Ik haal er veel voldoening uit om de levenskwaliteit van deze mensen een stukje te verbeteren!”

Waarvoor kan je terecht bij onze Dienst Maatschappelijk Werk (DMW)?

DMW is er voor mensen met een handicap, langdurig zieken, hulpbehoevende ouderen en hun mantelzorgers. Maar ook als je om een andere reden tijdelijk of langdurig een helpende hand goed kan gebruiken. Een financiële tegenslag, een zwaar verkeersongeluk, psychische problemen, dementie … Het kan iedereen overkomen. DMW geeft je advies, onderzoekt je rechten en plichten, en begeleid je zolang dat nodig is. Onze dienstverlening is volledig gratis.

  • Je kan bij ons terecht voor:
  • algemene vragen over je situatie. We zoeken samen uit hoe we je kunnen bijstaan.
  • informatie over en hulp bij je aanvraag voor tegemoetkomingen en voordelen
  • het vaststellen van je zorgbehoefte voor hulp van de Vlaamse sociale bescherming en van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)
  • info over en aanvragen voor thuis- en gezinshulp
  • info over woningaanpassingen en hulpmiddelen
  • de organisatie van tijdelijke opvang, zoals een kortverblijf of dagopvang
  • doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten
  • ...
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.