Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Spoor darmkanker tijdig op: 5 vragen

Dikkedarmkanker. Een verdict dat 1 op de 20 Vlamingen te horen krijgt. Het goede nieuws is dat je de ziekte tijdig kan opsporen én goed kan behandelen.
Gezond 26.02.2019
Dikkedarmkanker kan je vroegtijdig opsporen en goed behandelen

1. Wat is dikkedarmkanker?

Het is een van de meest voorkomende kankers. Elk jaar krijgen zo’n 8000 Belgen (vooral 50-plussers) de diagnose. In 20 % van de gevallen is de ziekte erfelijk. Extra risicofactoren zijn overgewicht, alcoholgebruik en roken.

2. Hoe wordt darmkanker opgespoord?

Ben je tussen 51 en 74 jaar? Dan stuurt de Vlaamse overheid om de 2 jaar een gratis stoelgangtest op (vanaf 2020 ook naar 50-jarigen). Jij bezorgt je staaltje gewoon aan het labo.

Ben je tussen 51 en 74 jaar? Dan stuurt de Vlaamse overheid om de 2 jaar een gratis stoelgangtest op.

3. Waarom voorkomen?

In 95 % van de gevallen is het loos alarm: geen darmkanker. Je krijgt om de 2 jaar een nieuwe oproep, omdat poliepen soms onopgemerkt blijven. Het duurt jaren voor ze uitgroeien tot een tumor, maar hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans op genezing.

4. Het resultaat wijkt af. Wat nu?

Dan laat je het best een darmonderzoek of colonoscopie uitvoeren. Een kleine camera spoort onregelmatigheden in de dikke darm op en poliepen worden weggehaald. Ons ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.

5. Hoe gaat het verder?

Een afwijkend resultaat is niet per se gelijk aan darmkanker. Slechts 5 % van de geteste personen moet verder worden onderzocht. Daarvan vertoont 10 % afwijkingen. Gaat het om darmkanker, dan overloopt je arts de behandelingen.

Laat je ook testen
Ben je tussen 51 en 74 jaar? Neem deel aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker en stuur je staaltje binnen 8 weken op. De test is snel, eenvoudig en kan je leven redden.
Meer weten?
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.