Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Dankzij aanpassingspremie kan ik me weer fatsoenlijk wassen”

Je trap niet meer op kunnen, moeilijk je bad in geraken of amper je garagepoort openkrijgen: het zijn problemen waar meerdere ouderen mee te maken krijgen. Ook Roger De Backer (80). Hij liet zijn huis aanpassen aan zijn noden en kreeg daarvoor een aanpassingspremie van Wonen Vlaanderen. “Ik ben er zeker van dat die premie helpt om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.”
Thuis 08.05.2019
Ouder koppel in de zetel

“Vorig jaar liet ik een nieuwe badkamer plaatsen”, vertelt Roger. “Vroeger hadden we een bad, maar daar konden we niet meer in of uit. Mijn vrouw en ik zijn slecht te been. Ik heb een dubbele knieprothese en mijn vrouw heeft artrose. Ze kan zichzelf niet meer aankleden en 3 keer per week komt de verpleegster om haar te wassen. Mijn vrouw kan nog veel minder dan ik. Maar we trekken onze plan. We zijn 2 oudjes bij elkaar hé.”

Zonder problemen naar boven

“We hebben ons bad weggedaan en hebben een douche laten plaatsen. Nu kan ik me elke dag fatsoenlijk wassen. Vroeger moest dat aan de lavabo, maar nu kan ik me verfrissen over heel mijn lichaam. We konden ook nog maar moeilijk naar boven om te slapen. Daarom hebben we een traplift laten installeren. Zo kunnen we nu gelukkig zonder problemen met de lift naar de slaapkamer. We genieten ervan dat alles opgeknapt en toegankelijk is.”

“Ik heb voor mijn nieuwe badkamer 1100 euro teruggekregen van Wonen Vlaanderen. Dat dekt lang niet alle kosten, maar als je niets krijgt, is het nog minder. Ik werd goed geholpen door een maatschappelijk werker van het ziekenfonds. Ze heeft me op de hoogte gebracht van de premie en ervoor gezorgd dat al mijn papieren in orde waren.”

“Ik ben er 100 % zeker van dat de aanpassingspremie helpt om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Sommige ouderen kunnen zulke aanpassingen gewoon niet betalen. Voor mij was de premie ook meer dan welkom. Ik ben blij dat we hier kunnen blijven wonen. Het is belangrijk dat ouderen worden bijgestaan.”

Aanpassingspremie: nieuwe regeling vanaf 1 juni 2019

Wil je je huis aanpassen aan de zorgnoden van jezelf of een inwonende 65-plusser? Bekijk de voorwaarden voor de aanpassingspremie op de website van Wonen Vlaanderen.

Let op, op 1 juni 2019 verandert de aanpassingspremie. De belangrijkste verandering? Je facturen van de werkzaamheden mogen nu maximaal 2 jaar oud zijn in plaats van 1 jaar. De huidige aanpassingspremie kan je nog aanvragen tot en met 31 mei 2019.

Ga jij je huis aanpassen?  

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.