Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Burenfusie in plaats van burenruzie: 11 tips om je buren te leren kennen

Onder het motto ‘Een goeie buur is beter dan een verre vriend’ zetten we je op weg om je buurt (opnieuw) te verkennen. Want kennen we onze buren eigenlijk wel? Weten we nog waar we terechtkunnen voor een babbel of belangrijke info?
Samen 13.05.2019
dag van de buren

Zorgen voor elkaar, dat is niet enkel langsgaan wanneer er zorgen zijn. Dat is ook samen op een bankje de dag voorbijpraten. Of een cirkelzaag uitlenen aan de overbuur die op zondag beseft dat hij toch niet ál het gerief in huis heeft. Of een kopje thee inschenken voor je buur die zich buitengesloten heeft en op de slotenmaker wacht …

Hieronder vind je 11 warme tips om dichter bij je buur(t) te komen.

Tijd voor thee
Warme buurttips
1. Tijd voor thee
Schenk aandacht aan elkaar en leer je buren écht kennen tijdens een kopje thee! Binnen ‘no time’ is iedereen weer helemaal op de hoogte van elkaar.
whatsapp groep
Warme buurttips
2. Start een WhatsApp-groep
Begin een WhatsApp-groep met de buren of zoek op Facebook naar weggeefgroepen in je buurt. Digitaal kan een 1ste stap zijn naar echt contact.
Zet je stoel buiten
Warme buurttips
3. Zet je stoel buiten
Heb je liever niet te veel gedoe online? Gemakkelijk hoor, zet je stoel wat vaker buiten. Het werkt echt!
teken een plattegrond
Warme buurttips
4. Teken een plattegrond
Ben je meer een stille muis dan een prater? Teken een plattegrond van je buurt en duid je favoriete plekken aan: een fijne leesplek, je favoriete huis, een winkeltje met toffe cadeaus …
Begin een buurttuin
Warme buurttips
5. Begin een buurttuin
‘Urban farming’, buurttuin of stadslandbouw ... hoe je het ook noemt, samen tuinieren en groenten, verse kruiden en fruit verbouwen brengt mensen met elkaar in contact.
lectuur uitwisselen
Warme buurttips
6. Et circulez!
Kranten, tijdschriften, boeken en andere doorgevertjes: ideaal om na lectuur met de buren uit te wisselen.
buurtschoonmaak
Warme buurttips
7. Buurtschoonmaak
Steek samen met de hele buurt eens goed de handen uit de mouwen voor een schone buurt. Opgeruimd woont netjes.
bijenhotel
Warme buurttips
8. Blij met beestjes
Samen nestkastjes of een bijenhotel bouwen met de buren, samen afspreken om geen chemische onkruidverdelging in de buurt te gebruiken, met de buren een groepsabonnement op biogroenten afsluiten: er is voor elk wat wil(d)s!
Materiaal uitlenen
Warme buurttips
9. Maak een 'leen'-lijst
Maak een lijst waar alle buren met naam en adres op staan. Laat iedereen achter zijn naam eventueel uit te lenen spullen neerzetten. Denk aan een lange ladder, kruiwagen, hogedrukreiniger, boormachine enzovoort. Waarom zouden we allemaal alles kopen? Delen is handig en je ontmoet elkaar eens wat vaker. Lenen bij de buren kan ook via een gratis app, zoals Peerby.
Gezellig eten
Warme buurttips
10. Samen gezellig eten
Maak een uitnodiging en nodig je buren uit om gezellig samen te eten. Vraag iedereen wat lekkers te maken om mee te nemen. Neem ook eigen drinken mee. Een leuke formule voor een (makkelijk te organiseren) feestmaal.
babysit
Warme buurttips
11. Babysit
De kinderen van de buren van school afhalen (en dan halen de buren eens jouw kinderen mee op)? Een avondje oppassen terwijl de buren op stap gaan (en dan eens ruilen)? Een win-win-win-winsituatie!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.