Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Comédienne Soe Nsuki: “Humor is mijn 2de natuur”

Voor artistieke duizendpoot Soe Nsuki is lachen álles: haar job, maar ook haar levenswijze. Haar comedy leert je relativeren. “Jezelf wat minder au sérieux nemen: ik raad het jullie allemaal aan”, stelt ze.
Samen 28.06.2019
Voor comédienne Soe Nsuki is lachen álles: haar job, maar ook haar levenswijze.

Veel dingen tegelijk doen

Soe groeide op in Kalmthout, met 4 broers en 3 halfzussen. “We hadden het niet breed, maar er was wel veel warmte. Alleen wist ik vrij snel dat mijn toekomst zich niet op de heide zou afspelen”, vertelt ze.

Soe verhuist naar Antwerpen en begint er te dj’en, breakdancen en journalistiek te studeren. Ze maakt naam in binnen- en buitenland als breakdancer. “Ik doe graag véél dingen tegelijk.”

“Een lach op het juiste moment is heilig.”

Echt gelachen? Dat niet

Ook als comédienne waagt ze haar kans. “In het begin was comedy voor mij een nieuwe ontdekkingstocht, waar ik me enthousiast heb ingestort. In 2011 stond ik op het free podium van de Antwerpse comedyclub The Joker. Ik vond het leuk en mijn publiek ook”, herinnert ze zich.

“Maar écht gelachen is er die avond niet. Ik heb toen snel geleerd dat je met je energie niet alles rechttrekt. Je materiaal moet ook op een slechtere dag overeind blijven.”

Voor comédienne Soe Nsuki is lachen álles: haar job, maar ook haar levenswijze.

Actualiteit op de korrel

Soe schaaft aan een eigen repertoire. Met resultaat. Ze wordt finaliste in de Culture Comedy Award en speelt in het voorprogramma van Thomas Smith, Philippe Geubels en Alex Agnew. Voorlopig hoogtepunt is haar eigen show ‘Soetopia’, die eind vorig jaar in première ging in een volle Arenbergschouwburg.

De actualiteit neemt ze op haar eigenste manier op de korrel. “Armoede, hoe het is om als jonge vrouw in Vlaanderen te wonen, discriminiatie, ex-lieven … alles komt aan bod, altijd vanuit mijn eigen beleving. Zo spreek ik ook over de populariteit van de schaamlipcorrectie, maar steek ik tegelijkertijd de draak met het schoonheidsideaal dat ons wordt opgelegd”, zegt ze.

Een lach biedt een uitweg

“Comedy is vooral hard werken. Schrijven, uittesten, opnieuw naar je werktafel, schrijven, uitttesten … Het is de enige manier om je moppen beter te krijgen.” Maar dat lachen louterend werkt, hoef je haar niet meer te vertellen. “Humor is mijn 2de natuur. Soms is het leven zo absurd of droef, dat alleen een lach een uitweg lijkt te bieden. Een lach op het juiste moment is heilig.”

Lachen we in onze maatschappij voldoende? “Ik vind van niet. Mensen relativeren zichzelf te weinig, terwijl dat erg bevrijdend kan zijn. Soms vergeet een Vlaming dat hij diep vanbinnen wel degelijk een levensgenieter is.”

>> Lees ook hoe de lach dagelijks deel uitmaakt van het leven van professor Rudi D’Hooge en lachyogalerares Hilde Van Liefferinge.

Een show van Soe Nsuki bijwonen?
Zin in een avondje comedy met Soe? Neem een kijkje op www.soensuki.be voor info over haar shows en performances.
Meer info
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.