Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Sarah Dury: “Mensen die elkaar helpen, bloeien open”

Sarah Dury, professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, weet hoe belangrijk vrijwilligers zijn als je een zorgzame buurt wil creëren.
Samen 28.10.2019
Sarah Dury: vrijwilligerswerk doet mensen openbloeien

“Mensen voelen zich soms te beschaamd om een vraag te stellen aan een buur. Ze denken dat niemand zal willen helpen of dat ze zelf niks kunnen betekenen voor een ander. Niks is minder waar.”

Maak kennis met BuurtPensioen

“Ik ben zelf actief in het BuurtPensioen, een initiatief waarbij buren elkaar helpen. Het werkt als een tijdsbank. Help je een buur, dan spaar je die tijd op een soort bankrekening. Heb je daarna zelf eens nood aan hulp, dan kan je die tijd weer inzetten. Zo zien we mensen echt openbloeien.”

“Er was bijvoorbeeld een vrouw van begin 40 in een rolstoel die een chauffeur nodig had. Ze had een laag zelfbeeld, maar door deel te nemen aan de maandelijkse overlegsessies van het BuurtPensioen, merkte ze dat ze veel goede ideeën had. Een jaar later werd ze vrijwilliger en daarna medecoördinator van het lokale project. Dat vind ik het mooie aan vrijwilligerswerk: mensen zijn heel open en ondersteunen elkaar.”

“Het mooie aan vrijwilligerswerk? Mensen zijn heel open en ondersteunen elkaar.”

Vrijwilligers kennen de buurt

“Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen om een buurt zorgzaam te maken. Zij kennen hun buurt beter dan wie ook en merken op wanneer het niet goed gaat met iemand.”

“Een zorgzame buurt is heel divers, met mensen van alle leeftijden, uit zowel kwetsbare als niet-kwetsbare groepen. We maken allemaal veranderingen mee in het leven en het is niet altijd makkelijk om even weerbaar te zijn. Bovendien heeft niet iedereen een netwerk om op terug te vallen als het minder gaat. In een zorgzame buurt zijn de bewoners er voor elkaar.”

>> Laat je inspireren door enkele bijzondere buurtwerkprojecten.

Ken jij een leuk initiatief dat de buurt doet leven?
Laat het ons weten via s-magazine@socmut.be!
Of zelf zin om zelf iets op poten te zetten? Aarzel niet en ga aan de slag.
Stuur ons een mailtje
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.