Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Rita is trots op haar nieuwe borst

Rita overwon borstkanker en koos nadien voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Haar lichaam werd anders, maar niet minder mooi. Een verhaal over schoonheid in al haar vormen.
Samen 23.02.2019
Rita overwon borstkanker en koos nadien voor een borstreconstructie met eigen weefsel.

Blinde paniek

Rita was 51 toen in 2017 borstkanker in haar linkerborst werd ontdekt. In het najaar werd een cyste succesvol behandeld, maar dokters ontdekten toen ook 3 kleine gezwellen in haar andere borst. De diagnose: hormoongevoelige borstkanker. “Blinde paniek! Ik vreesde dat ik mijn zoon niet zou zien afstuderen”, vertelt Rita.

“Mijn nieuwe ‘naturelle’ borst past perfect bij mijn actieve persoon.”

Weefsel uit mijn buik

Maar ze vocht en op het einde van het jaar onderging ze een borstamputatie. “Ik had toen al beslist dat ik een reconstructie met eigen weefsel wilde. Ik voelde dat een prothese voor mij niet ideaal was.” Tijdens de operatie werd meteen een expander geplaatst. Vergelijk het met een ballonnetje dat ze vullen om je huid te rekken. In mei 2018 volgde de borstreconstructie. “Daarvoor gebruikten ze weefsel uit mijn buik.”

Rita overwon borstkanker en koos nadien voor een borstreconstructie met eigen weefsel.

Emoties eruit

Tijdens de zomer kreeg Rita plots hevige pijn in de buik. In haar buikholte onder de wonde zat een infectie. “Opnieuw een slecht lotje getrokken, want er is slechts een klein aantal patiënten bij wie dat gebeurt”, weet ze. Weer moest ze (meerdere keren) onder het mes, weer volgde veel pijn. “Pas na de laatste ingreep, toen ik me beter voelde, knapte ik. Toen moesten alle emoties er echt uit”, vertelt ze.

Steun van thuisfront en vrienden

Sinds januari werkt Rita weer, 2 dagen per week. Niet alleen haar baas, ook het thuisfront, familie en vrienden geven haar steun. “Ik kon op élk moment rekenen op mijn man en zoon. Dat vergeet ik nooit”, weet ze. “En een vriendin van de toneelkring mailde me elke dag een grappig filmpje. Ik keek daar echt naar uit.”

Naturelle borst

Ondanks het feit dat 2018 zwaar was, zou ze opnieuw voor de reconstructie kiezen. “Ik ben een actieve vrouw, werk graag en speel amateurtheater. Mijn nieuwe ‘naturelle’ borst past perfect bij wie ik ben.”

Nieuwe borst(en)
Je krijgt een terugbetaling van ons ziekenfonds voor een borstreconstructie, afhankelijk van het soort ingreep. Met de meeste ziekenhuizen zijn er afspraken over de maximale kostprijs van een reconstructie met eigen weefsel.
Meer weten over borstreconstructie?
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.