Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Bloed geven? Deze mensen zijn je dankbaar

70 % van de bevolking heeft ooit bloed nodig, maar slechts 3 % doneert. Nochtans is het een kleine moeite, die voor andere mensen een wereld van verschil kan maken. Vraag dat maar aan Francis, de guitige tweeling Aster en Ramses, en Roland.
Gezond 25.07.2019
Bloedgeven maakt voor sommige mensen een wereld van verschil. Enkele getuigenissen

200 zakjes bloed

Francis (39) is piloot, basejumper en papa van Olivia (1). “4 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik acute leukemie had”, vertelt hij. “Een grote schok, maar ik had een enorme vechtlust.” Na 4 chemosessies herstelde Francis vlot en 7 maanden na zijn laatste sessie mocht hij weer aan de slag als piloot. Zijn beroep, maar ook zijn jongensdroom.

Francis had acute leukemie en kreeg twee keer per week bloed toegediend.

10 maanden na zijn herstel bleek de leukemie terug te zijn. “Dit keer had ik een stamceltransplantatie nodig. Ik had geluk, want terwijl ik mijn diagnose kreeg, vertelde mijn hematoloog me dat hij al een gepaste donor had gevonden.” De stamceltransplantatie was een succes en 7 maanden later kreeg Francis nog een cadeau: zijn dochtertje Olivia zag het levenslicht. “Genezen van leukemie doe je niet met optimisme, maar het is nodig om de toekomst na die donkere periode te zien.”

“Na mijn stamceltransplantatie moest ik 8 maanden lang 2 keer per week naar het ziekenhuis om bloed te krijgen.” In totaal kreeg Francis maar liefst 200 zakjes bloed en bloedplaatjes toegediend. Als alles goed gaat, mag hij in september opnieuw zijn pilotenuniform aantrekken.

Elk zondag een infuus

Aster en Ramses (allebei 2) houden van fietsen en peuterstreken uithalen en hebben beiden een heerlijke krullenbol. Helaas deelt de identieke tweeling meer dan enkel hun weelderige haardos en pretoogjes. Aster en Ramses lijden aan een aangeboren afwijking van het immuunsysteem. “Onze jongens deden het de 1ste maanden ontzettend goed, ondanks hun vroeggeboorte. Het was pas toen ze na 4 maanden naar de crèche gingen dat we ons zorgen gingen maken”, vertelt mama Mélanie.

“Elke zondag een infuusje vol antistoffen uit menselijk plasma en Aster en Ramses kunnen er een week tegenaan.”

“Ze waren voortdurend ziek. De 1ste maanden kregen we van iedereen te horen dat dat nu eenmaal zo gaat met baby’s die pas naar de opvang gaan, dus we zetten door. Maar er kwam geen verbetering, integendeel. Gelukkig hebben we een alerte kinderarts die na enkele bloedtesten hypogammaglobulinemie vaststelde.”

Hypogamma-wat? Kort gezegd: de peuters maken te weinig immunoglobulinen aan, afweerstoffen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Het maakt ze gevoelig voor ziektekiemen, vooral voor virussen. “Daarom krijgen Aster en Ramses elke zondag een infuusje vol antistoffen uit menselijk plasma. Dat infuus moet zo’n 45 minuten inlopen, en daarna kunnen ze er weer een week tegenaan. Onze jongens zijn nog altijd vaker ziek dan andere kinderen, maar de prikjes helpen ontzettend veel.”

Aster en Ramses krijgen via een infuus antistoffen met menselijk plasma toegediend.

Mensen inspireren

Roland (56) is technieker, fervent motorrijder en is getrouwd met Rika. Hij was zelf 30 jaar lang bloedgever. Tot het noodlot toesloeg in 2011. Hij trok met zijn motor door de westelijke Sahara en kwam ernstig ten val. “Ik ging overkop en belandde met mijn hoofd – gelukkig beschermd door een stevige helm – tegen een rotsblok. Daarbij liep ik een schedelbreuk, hersenbloeding en rugletsel op.”

Roland kreeg na een ongeval 7 liter bloed toegediend.

Na een kort verblijf in een lokaal ziekenhuis werd Roland met een speciale vlucht overgebracht naar UZ Gent. “Ik werd pas 6 weken later wakker, dus heb er weinig van gemerkt. Door mijn verwondingen was ik wel veel bloed verloren. Blijkbaar heb ik kort na mijn aankomst in het ziekenhuis maar liefst 7 liter bloed gekregen!”

Nadat hij ontwaakte uit zijn coma, moest Roland nog jarenlang revalideren. “Ik kon pas 5 maanden na mijn ongeval voor het eerst op mijn benen staan, maar vandaag loop ik weer vlot rond. Zelf mag ik sinds mijn ongeval helaas geen bloed meer geven , maar ik hoop dat mijn verhaal mensen inspireert om dat wel te doen. Want wie bloed geeft, is een held!”

Hoe bloed geven in zijn werk gaat – en hoe eenvoudig het is – lees je hier.

Wil je ook bloed geven?
Wie kan doneren? Simpel: iedereen die ouder is dan 18 en voldoet aan de voorwaarden van het Rode Kruis kan bloed geven.
Kijk of jij in aanmerking komt
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.