Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Blindengeleidehonden kopen met plastic dopjes?

Plastic dopjes worden al jaren enthousiast ingezameld voor de aankoop en opleiding van blindengeleidehonden voor mensen met een visuele beperking. Maar hoe zet je ingezamelde dopjes om naar een blindengeleidehond?
Gezond 24.08.2018
Blindengeleidehonden helpen blinden en slechtzienden

“Een blindengeleidehond kost handenvol geld”

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in Tongeren leidt jonge pups op tot volleerde blindengeleidenhonden die blinden en slechtzienden meer mobiliteit en zelfstandigheid in hun leven geven. Niet zomaar elke hond kan een assistentiehond worden, slechts enkele rassen komen hiervoor in aanmerking. Bovendien moet de jonge hond op en top fysiek én mentaal in orde zijn om een ‘job’ met zoveel verantwoordelijkheid aan te kunnen. 

Wat kost een blindengeleidehond?

Wanneer een pup geselecteerd wordt, gaat hij een jaartje logeren bij een pleeggezin om gewoon te worden aan mensen, geluiden, omgevingen en situaties. Dit gebeurt in principe op vrijwillige basis, maar de pleeggezinnen krijgen wel voeding, speelgoed en verzorgingsmateriaal van het BCG. Het centrum betaalt ook de kosten voor de dierenarts. Na 12 maanden gaat de hond opnieuw naar het centrum en wordt daar door professionals getraind tot een echte blindengeleidehond. Eerst de hond alleen, dan samen met zijn nieuwe baasje, een blinde of slechtziende. En eens het diertje bij dat baasje woont, is er ook nog de nazorg. Dit kost alles samen handenvol geld. In totaal mag je op 20 000 tot 25 000 euro per hond rekenen.

Blindengeleidehonden helpen blinden en slechtzienden
In hun nopjes met jouw dopjes?

Vrijwilligers van het BCG zetten in 2005 een prachtige actie op touw om fondsen te werven voor de aankoop en opleiding van assistentiehonden. Ze verkopen de ingezamelde plastic dopjes van flessen en flacons aan plasticverwerkende bedrijven, die ze op hun beurt onder andere recycleren tot duurzame paletten. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven, scholen, verenigingen en zelfs festivals doen jaarlijks hun duit in het zakje. Of toch in ieder geval hun dopjes. Zo heeft het BCG sinds het begin van de actie meer dan 3000 ton dopjes ingezameld, goed voor de aankoop en opleiding van zo’n 37 blindengeleidehonden.

Sparen voor blindengeleidehonden
Wil jij ook graag dopjes verzamelen? Neem een kijkje op www.dopjesactie.be voor meer informatie over inzamelpunten en ophaalacties in je buurt.
Doe mee!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.