Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Ben jij mild genoeg voor jezelf?

Waarom mikken we zo vaak op die 110 %, terwijl 80 % helemaal oké is? De crisis rond het coronavirus doet ons 2 keer nadenken. Laat ons stilstaan bij wat echt belangrijk is, leren relativeren en mild zijn. Ontdek 5 tips om liever te zijn voor jezelf.
Samen 28.04.2020
Ben jij mild genoeg voor jezelf?
Positief stilstaan

Geen fouten maken. Werk, gezin, vrienden, hobby’s ... goed combineren. Overal op tijd staan. Sterk blijven. Die gedachten razen door ons hoofd. Tot corona opdook. En ons dwong om de zaken in perspectief te plaatsen. Om te zien hoe we er zijn voor elkaar. En vooral: om milder te zijn voor onszelf en de mensen rond ons. Ook al is dat niet altijd even makkelijk .

Nathalie, thuiswerkende mama en mantelzorger

“Ik ben meer thuis door de coronacrisis. Ik ben minder gejaagd, als mama vind ik rust. Ik merk dat ik mijn zoontje – hij heeft een zware handicap – anders en zelfs beter leer kennen. Ik geef die extra tijd volledig aan de kindjes. Dus ik draag niet bepaald meer zorg voor mezelf ... ik mis mijn oplaadmomentjes.”

Pieterjan, werkzoekende

“Sinds februari zoek ik werk, maar toen viel alles stil, ook op de jobmarkt. Relativeren dan maar. Genieten van het feit dat ik mag uitslapen, meer kan lezen en sporten. Opvallend hoe we elkaar thuis meer ruimte geven, ondanks het samenzijn.”

Emma, huisarts

“In het begin wilde ik elk cijfer kennen, elke curve zien. Maar ik begon mijn gsm weg te leggen. Ik zorg voor anderen. Na mijn werk loop, fiets, puzzel ik. En ik wil fijne avonden met mijn vrouw hebben.”

“Je hoeft geen medelijden te hebben met jezelf, maar wel medeleven.”

“Patiënten zijn veeleisender en assertiever, en dan is het soms een uitdaging om mild en geduldig te zijn voor hen. Die stress voel ik, ook thuis.”
Fanny, verpleegkundige

“Patiënten zijn veeleisender en assertiever, en dan is het soms een uitdaging om mild en geduldig te zijn voor hen. Die stress voel ik, ook thuis.”

Joris, postbode

“Ondanks corona gaat mijn werk door. Hartverwarmend om te zien dat de mensen vriendelijker en meer dankbaar zijn. We zijn met z’n allen gemoedelijker.”

Mieke, thuiswerkende mama

“We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar. Mild zijn voor mezelf is niet altijd makkelijk, omdat alles in elkaar overloopt: een goede mama zijn, een goede werknemer en partner. Maar ik hoop het warme gevoel van tijdens de crisis wel mee te nemen achteraf.”

5 tips om liever te zijn voor jezelf

Ben jij strenger voor jezelf dan voor anderen? Enkele tips:

1. ‘Sssttt’ tegen je innerlijke criticus
Geef het kritische stemmetje in je hoofd minder macht. Het is niet erg dat je in bed kruipt terwijl niet al het huishoudelijke werk is geklaard. Het is oké om wat langer in bad te zitten en die onbeantwoorde mail te laten liggen. Of als je sorry zegt tegen je kind omdat je je geduld verloor.

2. Pas je perspectief aan
Negatieve gedachten? Kijk naar jezelf met de blik van iemand anders. Wat zou je beste vriend(in) zeggen over deze situatie? Of wat zou jij aanraden? Ziet je kleuter je minder graag, omdat je eens ‘neen’ zegt? Vel jij altijd zo’n zwaar oordeel over mensen als ze een fout maken?

3. Durf te voelen en accepteer
Heb je ’t moeilijk? Laat het even zijn. Voel gewoon wat je voelt. En accepteer dat het is wat het is. Je hoeft geen medelijden te hebben met jezelf, maar wel medeleven.

4. Schrijf het van je af
Als je iets uitspreekt of benoemt, wordt het vaak minder zwaar. Lukt het niet om erover te praten? Misschien helpt het om het neer te schrijven. Gewoon voor jezelf.

5. Weet dat je niet alleen bent
We zitten er samen in. In tijden van crisis, in goeie tijden. Maar iedereen is goed genoeg. En ieder van ons heeft weleens het gevoel te falen.

4. Schrijf het van je af
Train je mildheid
Lief zijn voor onszelf vergeten we maar al te vaak. Nood aan een extra steuntje in de rug? Op www.ikbenik.be vind je nog extra handige tips.
Bekijk de tips
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.