Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Je bent nooit alleen thuis …

Katten, honden en kanaries vertroetelen we volop in onze woonkamer. Spinnen, vliegen en andere beestjes noemen we ongedierte en willen we het liefst zo snel mogelijk weg. Maar wist je dat ook die diertjes onze vrienden zijn? Meer nog, we hebben ze nodig, want ze helpen om ons huis gezond te houden.
Gezond 28.10.2019
200 000 verschillende levende wezens houden je huis gezond!

Wonen in een gezond huis is erg belangrijk. Dan denk je in de 1ste plaats aan opruimen, poetsen en verluchten, maar je moet oppassen dat je niet te hard van stapel loopt. Neem nu de vele beestjes die hun eigen thuis hebben gemaakt van onze woning. Dat zijn er meer dan je zou denken.

Samenleven met 200 000 huisgenoten

De Amerikaanse bioloog Rob Dunn wou weleens weten hoeveel organismen het gemiddelde huis bevat. Zijn onderzoek leidde hem van wc-potten naar koelkasten, van menselijke navels tot de tongen van huisdieren en van kachels naar kussenslopen.

Zijn voorzichtige conclusie: in een huis vind je meer dan 200 000 verschillende levende wezens! De titel van zijn boek ‘Nooit alleen thuis’ is dus goed gekozen. Oké, de meeste van die beestjes kan je niet zien met het blote oog. Het gaat onder meer om 80 000 soorten bacteriën en 40 000 soorten zwammen.

“Wist je dat sommige bacteriën die in je douchekop leven je stress verminderen?”

We zijn te proper

Als je zoiets hoort, krijg je niet meteen een aangenaam gevoel. Alleen mag je niet vergeten dat we veel van die organismen nodig hebben. Er is bijvoorbeeld een goede reden waarom we zoveel meer last hebben van allergieën en chronische infecties dan onze voorouders: we zijn te proper geworden. De middelen die we gebruiken om ons huis en onze huid schoon te schrobben, zijn te sterk.

Het gevolg is dat we de organismen die goed voor ons zijn uit de weg ruimen terwijl we de slechte sterker maken. Bacteriën worden resistent tegen antibiotica, kakkerlakken krijgen we niet meer klein. En omdat we in onze schoonmaakwoede al de natuurlijke vijanden van die boosdoeners elimineren, wordt het probleem alleen maar groter.

Win het boek ‘Nooit alleen thuis’

Nodig voor ons welzijn

Biodiversiteit is een woord dat steeds meer de ronde doet. Voor het welzijn van onze planeet is het belangrijk dat we zoveel mogelijk verschillende levensvormen beschermen. Wel, dat klopt ook voor ons huis. Hoe meer organismen en diertjes er leven, hoe kleiner de kans dat de kwaadaardige soorten onbedreigd hun gang kunnen gaan. En daar hebben we zelf alle baat bij.

Een huisvlieg draagt bijvoorbeeld een bacterie die schadelijke zwammen aanvalt, terwijl grondwater met veel verschillende organismen minder ziektekiemen bevat. Het betekent natuurlijk niet dat we nu voorgoed mogen stoppen met poetsen. Maar gun je kleine huisgenoten af en toe ook een plaatsje.

Wist je dat …

 • je kind minder risico loopt om eczeem en allergieën te krijgen als je huisdieren hebt?
 • wespen een gist produceren waarmee bier wordt gebrouwen?
 • spinnen zelden of nooit bijten?
 • er een soort sprinkhanen bestaat die industrieel afval kan omzetten in energie?
 • bacteriën dol zijn op de zowat 50 miljoen huidschilfers die we dagelijks verliezen?
 • kakkerlakken in de vrije natuur geen schijn van kans maken?
 • katten een bacterie verspreiden die ervoor zorgt dat muizen overmoedig worden?
 • spindraad vitamine K bevat, een stof die helpt om bloedingen te stoppen?
 • sommige bacteriën die in je douchekop leven je stress verminderen?

Op www.gezondheidenmilieu.be vind je meer info, met tal van tips om je huis ook op andere manieren gezond te houden.

Win het boek 'Nooit alleen thuis'

Deze wedstrijd is afgesloten op 30 november 2019. De winnaars kregen een mailtje. Niet gewonnen, maar nog steeds benieuwd naar het boek? Koop het in de boekhandel of ga langs in de bibliotheek.

  Boekinformatie

  • Titel: Nooit alleen thuis
  • Auteur: Rob Dunn
  • Uitgeverij: Balans
  • Prijs: 23,99 euro
  • ISBN: 9789463820332
  • Verschijningsjaar: 2019
  Home
  Welkom op de S-blog
  Welkom!
  Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.