Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Timothy laat zich niet tegenhouden door autisme

42 000 Vlamingen of 1 op de 150. Dat is het aantal mensen dat leeft met een autismespectrumstoornis (ASS), kortweg autisme. Het kan zich op verschillende manieren uiten en iedere persoon beleeft het anders, weet ook Timothy (23).
Samen 25.02.2019
Timothy laat zich niet tegenhouden door autisme

Geen filter

ASS brengt zowel zwaktes als sterktes met zich mee. Sterktes die anderen niet hebben. Timothy, die werkt als dossierbeheerder voor ons ziekenfonds, beaamt dat. “Als ik iets controleer, ga ik grondiger te werk dan anderen.” Zijn oog voor detail heeft te maken met de manier waarop mensen met autisme prikkels verwerken. Ze hebben geen automatische filter die een onderscheid maakt tussen wat belangrijk is en wat ruis is.

“Als we duidelijkheid hebben, kunnen we normaal functioneren.”

Emmer loopt over

Een relatie ziet Timothy niet zitten. “Soms wil ik het wel, maar ik denk niet dat ik het zou volhouden.” Hij heeft wel een leuke vriendenkring, maar ook daar krijgt hij het af en toe lastig. “Mijn hoofd staat nooit stil en soms loopt de emmer over. Ik heb veel zelftwijfel en als ik in zo’n negatieve spiraal zit, sluit ik me meer af. Ik denk niet per se negatiever, maar bij mensen met autisme gaat het gewoon dieper als ze het moeilijk hebben.”

Normale mensen

Precies om die moeilijkheden te verlichten, hoopt hij op meer begrip en minder vooroordelen. “Wij zijn normale mensen. Als we duidelijkheid hebben, kunnen we normaal functioneren.” Hij merkt wel dat hij intussen sterker in zijn schoenen staat. “Ik ben in mijn autisme gegroeid en kan er beter mee om. Ik heb geleerd waar ik het moeilijk mee heb en waar ik goed in ben.”

Lees ook het verhaal van auticoach Veerle (43) en vrijwilliger Tess (36) over hun autisme.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.