Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Tess weerlegt vooroordelen over autisme

In Vlaanderen leven 42 000 mensen met een autismespectrumstoornis (ASS), kortweg autisme. Elk van hen beleeft het anders. Zo ook Tess (36).
Samen 25.02.2019
Tess weerlegt vooroordelen over autisme

Geen zichtbare handicap

Tess worstelt vooral met het feit dat haar problemen niet altijd serieus worden genomen. “Autisme is geen zichtbare handicap en dat is soms lastig. Als ik om hulp vraag, gaat dat wel degelijk om redelijke aanpassingen, geen privileges”, zegt ze.

Toch laat ze zich niet tegenhouden. Ze volgt verschillende avonden per week les, doet vrijwilligerswerk en leert nu Zweeds. Het is niet altijd evident, maar Tess is trots op wat ze doet.

Geen automatische filter

Mensen met autisme hebben sterktes die andere niet hebben, beseft ze. “Ik merk sneller details op, omdat ik de moeite neem om belangrijke kleine lettertjes te lezen.” Een oog voor detail dus. Dat hangt samen met de manier waarop ze prikkels verwerkt. Haar hersenen hebben immers geen automatische filter die een onderscheid maakt tussen wat belangrijk is en wat ruis is.

Tess weerlegt vooroordelen over autisme

Tussen 2 werelden

Autisme maakt het moeilijk om verbinding te vinden met mensen. En dat kan soms eenzaam aanvoelen. “Ik val tussen 2 werelden: de gewone en die van personen met een handicap”, vertelt Tess. Uitsluiting door onbegrip over haar gedrag is vaak het gevolg. “Autisme beperkt mijn sociale vaardigheden en ervaringen. Ook liefdesrelaties zijn gewoon te moeilijk.”

Niet allemaal Rain Man of Ben X

Tess hoopt op meer begrip voor autisme, want er bestaan nogal wat vooroordelen. “Mensen denken dat we allemaal Rain Man of Ben X zijn. Soms geloven ze niet dat ik autisme heb, omdat ik niet aan die stereotiepe personages beantwoord.” Maar ze kan perfect normaal functioneren, zolang er maar duidelijkheid is. “Want afspraak is afspraak”, weet ze.  

Lees ook het verhaal van Timothy (23), dossierbeheerder bij ons ziekenfonds, en Veerle (43), auticoach.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.