Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Antibiotica: enkel als het moet

Wist je dat België in de top 5 staat van Europese landen die het meest antibiotica gebruiken? Nochtans helpen ze enkel bij (ernstige) bacteriële infecties. Bovendien is het belangrijk om antibiotica correct te gebruiken om effect te ondervinden. Volg deze 5 tips.
Gezond 26.02.2019
Gebruik je antibiotica correct voor het gewenste resultaat.

1. Neem de voorgeschreven dosis

Meer of minder nemen, helpt je niet sneller op de been. Houd je aan de exacte dosis die je dokter voorschreef. Bijwerkingen? Neem contact op met je arts.

2. Bewaar geen antibiotica

Restjes antibiotica bewaren voor een volgende keer? Niet doen. Wat je niet hebt gebruikt, breng je naar de apotheker. Start nooit op eigen houtje met antibiotica die je nog hebt liggen.

3. Sla geen dosis over

Oeps, dosis vergeten? Neem ze toch in, zelfs enkele uren later. Als het bijna tijd is voor een nieuwe dosis, kan je de inname overslaan, maar verleng de kuur dan met de vergeten dosis.

Gebruik je antibiotica correct voor het gewenste resultaat.

4. Combineer met een maaltijd

Sommige antibiotica verdraag je beter als je ze tijdens het eten slikt, andere moet je voor of net na het eten nemen. Volg het voorschrift van de dokter.

5. Neem de antibioticakuur uit

Voel je je beter? Goed nieuws, maar stop niet als je midden in je antibioticakuur zit! Enkele geniepige bacteriën kunnen achterblijven. Resultaat? Je wordt weer ziek. Uitnemen tot de laatste dosis dus.

Wanneer antibiotica?

  • Bij een ernstige bacteriële infectie zoals een longontsteking, niet bij een virale infectie zoals griep.
  • Bij patiënten met een verzwakt afweersysteem.
  • Altijd op voorschrift van de dokter.

Zorg er mee voor dat antibiotica blijven werken wanneer we ze nodig hebben. Surf naar antibioticguardian.com/dutch en beloof een goed gebruik.

Test je kennis over antibiotica
Antibiotica kunnen levens redden. Maar gebruik je ze verkeerd, dan verliezen ze hun kracht. Wat weet jij eigenlijk over antibiotica?
Doe de antibioticaquiz
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.