Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Als er meer muren dan deuren zijn
Knus bij elkaar onder een dekentje? Monopoly spelen bij kaarslicht? Of lekkere stoofpotjes brouwen terwijl het buiten stormt? Terwijl de winter voor de ene synoniem staat met gezelligheid, breekt voor de andere een minder vrolijke periode aan. Het uitje met de petanqueclub, het babbeltje op de zondagse markt … voor sommige mensen kan het ‘gewone’ sociaal contact plots geen evidentie meer zijn. 
Samen 11.10.2018
Eenzaamheid
Wie is immuun voor eenzaamheid?

Maar is eenzaamheid eigenlijk alleen een probleem tijdens de donkere wintermaanden? En alleen bij ouderen? De realiteit blijkt een stuk genuanceerder, want er zijn heel wat Belgen die het hele jaar door weinig sociaal contact hebben. De cijfers? 46 % van onze landgenoten voelt zich ‘soms’ tot ‘altijd’ eenzaam. En verrassend: jongvolwassenen (54,5 %) blijken vatbaarder voor isolement dan 70-plussers (28,3 %). Dat blijkt onder meer uit het Nationaal Geluksonderzoek (UGent – juli 2018). 

Goede vrienden hebben, geëngageerd zijn en zorgen voor anderen doen het risico op eenzaamheid fors afnemen. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Wat kunnen we nu écht in de praktijk doen om isolement te doorbreken? Of om eenzaamheid te voorkomen bij onszelf, vrienden, familie, collega’s …?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.