Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Afscheid nemen van een moeder met alzheimer

“Ik was ontzettend blij dat wij daar waren. Intiemer wordt het leven nooit.” Auteur Marnix Peeters moest ruim een jaar geleden afscheid nemen van zijn mama, Bertha – ons ma, zoals hij zei. 7 jaar leed ze aan de gevolgen van alzheimer. Na haar dood voelde Marnix de drang om haar leven te reconstrueren, om haar bij elkaar te puzzelen in verhalen en woorden.
Samen 26.03.2019
Cover 'Zo donker buiten'

In ‘Zo donker buiten’ beschrijft hij het leven van zijn moeder, voor haar ziekte en tijdens de 7 laatste jaren van haar leven. Marnix toont hoezeer alzheimer zijn sporen nalaat. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor alle geliefden en mantelzorgers: een verhaal met angst als leidraad.

Omdat haar vader ook alzheimer had, wist Bertha als geen ander wat de ziekte met haar kon doen. “Als het bij mij ooit zo ver is, wil ik geen seconde meer leven”, zei ze tegen Marnix. Ze drukte hem met de regelmaat van de klok en met bittere ernst en overtuiging op het hart: “Ge geeft mij een pilleke, verstaan?”

Ik heb geen alzheimer

“Maar eens het zover was, werd over dat pilleke geen woord meer gerept”, schrijft Marnix. “Een uur na de diagnose was het alsof er niets was gebeurd. ‘Ik heb geen alzheimer’, zei ze. Ik ben er altijd van overtuigd gebleven dat dat maar schijn was, dat zij één ding al die jaren zeker, in weerwil van de kwaal, zou onthouden: dat zij alzheimer had. Dat er niets aan te doen was, dat zij stilaan zoals haar vader aan het worden was. Haar grootste, verschrikkelijkste angst. Dat het waar was.”

Marnix windt er – zoals gewoonlijk – geen doekjes om. Hoe verder het boek vordert, hoe gedetailleerder en emotioneler het wordt. Steeds meer ga je begrijpen hoe het voelt een zieke moeder te hebben. Je voelt de pijn van een mama die je verjaardag vergeet, van een mama die patatjes schilt en telkens weer zegt: het is zo donker buiten … Het verhaal neemt je helemaal mee, terug de tijd in, naar je eigen moeder of grootmoeder. De bommacake, de houtstoof of het ruitjeskleed … Zo herkenbaar allemaal. Ook de kleur en het materiaal van de cover geven de sfeer perfect weer: warm, nostalgisch en oud. Niet fleurig, maar wel zacht.

Allemaal gaan ze dood

Marnix zag hoe zijn mama stilaan aftakelde. En stilaan kwam ook zijn grootste angst dichterbij. “We hebben allemaal ouders en allemaal gaan ze dood”, schrijft hij. “Je leeft je hele leven met de latente angst voor de dag dat je ouders zullen sterven: je hebt dat telefoontje al duizend keer in gedachten of dromen gekregen, en je hebt je afgevraagd wat het bij je zal teweegbrengen. Die angst is nu voorbij.”

In de loop van het boek leer je Bertha kennen, terwijl zij juist haar eigenheid kwijtraakt. Je weet niet alles van haar, wel juist genoeg. ‘Zo donker buiten’ is een ode aan een fiere madam, met specifieke, typerende beelden, woorden en gedachten. Sterk geschreven. Zo sterk dat het een eer is om bijna zélf de dood van zijn mama mee te maken. 

“Het was een moment dat zo absurd en abstract en onwezenlijk was dat ik het maandenlang elke dag heb moeten herbeleven, om het werkelijk te maken. Maar ik was ontzettend blij dat wij daar waren. Intiemer wordt het leven nooit.”

Je ogen blijven plakken aan de laatste woorden. En dan krijg je haar te zien, Bertha, op de manier waarop ze was, toen ze ging. Moeilijk om de laatste bladzijde om te slaan, alsof je niet wil dat het stopt. Je legt niet alleen een boek weg, maar je sluit ook een leven af. Dat gevoel blijft nog een hele tijd kleven.

Boekinformatie

Titel Zo donker buiten

Auteur Marnix Peeters

ISBN 9789089319791

Verschijningsjaar 2019

Cover 'Zo donker buiten'
Zorg jij voor een dierbare?
Doe je dat op regelmatige basis en niet als vrijwilliger of vanuit je beroep? Dan ben jij een mantelzorger.

S Plus Mantelzorg is een vereniging voor mantelzorgers.

We organiseren:
• Infosessies voor mantelzorgers over premies, draagkracht, verlofstelsels, omgaan met rouw, omgaan met dementie …
• Praatgroepen waar we tips en ervaringen uitwisselen
• Mantelzorgvakanties zodat je zonder zorgen op vakantie kan met de persoon voor wie je zorgt

Heb je vragen over mantelzorg? Contacteer ons of word gratis lid en ontvang ons 3-maandelijks magazine met tips en getuigenissen.

T 02 515 18 94
E mantelzorg@s-plusvzw.be

Ga naar onze website
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.