Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Afgestudeerd, wat nu? In 4 stappen goed op weg naar je 1ste job
Pas afgestudeerd? Hoe zit dat met kinderbijslag, beroepsinschakelingstijd en jeugdvakantie? Zo zet je je 1ste stappen goed voorbereid!
Praktisch 29.04.2019
Zo zet je na je afstuderen je 1ste stappen
Afgestudeerd! Wat nu?

Heb je je diploma in ontvangst genomen en ben je van plan om de grote stap naar de arbeidsmarkt te wagen? Met deze 4 onmisbare stappen helpen wij je vlot op weg naar het werkende leven.

Schrijf je in bij VDAB
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende

Ben je afgestudeerd en heb je nog geen job gevonden? Schrijf je dan in als werkzoekende. Om je beroepsinschakelingstijd tijdig te starten, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk in orde brengt. Ook om je kinderbijslag te behouden is je inschrijving essentieel.

Hoe schrijf je je in als werkzoekende? 

Op www.vdab.be, via 0800 30 700 (tussen 8 en 20 uur) of in jouw plaatselijke VDAB-kantoor. Meld je aan met je rijksregisternummer. Ga je meteen na je afstuderen aan het werk, dan hoef je je niet in te schrijven.

Wat is de beroepsinschakelingstijd? 

Als je na je studie niet meteen een job vindt, moet je nog even wachten op een uitkering. De vroegere ‘wachttijd’ begint te lopen na je inschrijving als werkzoekende – ten vroegste vanaf 1 augustus. Heb je na 1 jaar zoeken nog geen werk gevonden en ben je jonger dan 25 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering. Vanaf je 1ste officiële werkdag vervalt die uitkering.

Hoe behoud je je kinderbijslag na het afstuderen?

Vind je niet meteen werk? Dan behouden je ouders de kinderbijslag (sinds 2019 het 'Groeipakket' genoemd): 

 • zolang je ingeschreven bent als werkzoekende
 • tot het einde van de maand waarin je 25 jaar wordt 
 • tot je beroepsinschakelingstijd is afgelopen
 • of tot je werk hebt gevonden en meer dan 541,09 euro bruto per maand verdient. 
Stap 2: start met solliciteren 

Solliciteren kan je leren! Met de juiste aanpak gaat het een heel stuk vlotter! Wij hebben alvast 3 toptips voor jou in petto.

1. Zorg dat je goed voorbereid op gesprek gaat

Verzamel informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren, wees op tijd en kleed je netjes. Denk na over de mogelijke vragen die je zal moeten beantwoorden, zodat je zelfverzekerd op de afspraak verschijnt.

2. Blijf jezelf en toon je motivatie 

Denk aan je houding en blijf altijd vriendelijk en beleefd, maar toon gerust je enthousiasme. Antwoord concreet en met de nodige voorbeelden. Maak er een wederzijds gesprek van en vraag gerust om verduidelijking.

3. Evalueer en leer uit je fouten

Denk wat langer na over vragen waarop je moeilijk kon antwoorden en noteer ze voor een volgend gesprek. Neem gerust zelf contact op wanneer je na een tijdje nog geen feedback hebt ontvangen, maar solliciteer in de tussentijd zeker verder. Succes!

Solliciteren

Mag je nog een studentenjob doen?

Wist je dat je tijdens het solliciteren ook uitzendwerk of een studentenjob mag doen? Dit laatste kan nog in de maanden juli, augustus en september na je afstuderen, zolang je niet over de toegelaten 475 uur per jaar gaat. Vanaf oktober ben je dan officieel geen student meer, maar werkzoekende.

Wat is jeugdvakantie? 

Als pas afgestudeerde krijg je niet veel vakantiedagen tijdens je eerste werkjaar, aangezien je recht op betaalde vakantie afhangt van hoeveel dagen je het jaar ervoor hebt gewerkt. Ben je jonger dan 25 jaar en heb je in je afstudeerjaar minstens 1 maand gewerkt? Dan heb je recht op jeugdvakantie, zodat je toch 4 weken betaalde vakantie hebt.

Vraag je jeugdvakantiedagen aan in het RVA-kantoor in je buurt: www.rva.be

Schrijf je in bij het ziekenfonds
Stap 3: sluit je aan bij een ziekenfonds

Tot op de dag van je afstuderen ben je aangesloten bij het ziekenfonds van een van je ouders. Je bent dan een persoon ten laste. Heb je werk gevonden, ontvang je een inschakelingsuitkering of word je 25 jaar? Dan moet je je zelf inschrijven bij een ziekenfonds van jouw keuze. Je wordt dan titularis en krijgt een eigen lidboekje. 

Wat doet het ziekenfonds? 

Dankzij jouw bijdrage aan de sociale zekerheid kan ons ziekenfonds:

 • je medische kosten gedeeltelijk terugbetalen (als je naar de huisarts, specialist, tandarts, kinesist … gaat)
 • je een uitkering uitbetalen wanneer je langdurig arbeidsongeschikt bent door ziekte, een ongeval of na je bevalling.

Bekijk je situatie:

 • Ben je jonger dan 25 jaar en studeer je verder?
  • Heb je geen studentenjob of liggen je inkomsten uit je studentenjob onder het wettelijk bepaalde plafond? Dan hoef je niets te doen. Je blijft persoon ten laste.
 • Ben je jonger dan 25 jaar en ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB?
  • Zit je in de beroepsinschakelingstijd? Dan hoef je niets te doen. Je blijft persoon ten laste. Heb je de beroepsinschakelingstijd doorlopen en krijg je een inschakelingsuitkering? Schrijf je dan zo snel mogelijk in als titularis bij ons ziekenfonds.
 • Ben je jonger dan 25 jaar en begin je te werken als werknemer of als zelfstandige?
  • Schrijf je zo snel mogelijk in als titularis bij ons ziekenfonds
 • Word je 25 jaar?
  • Schrijf je zo snel mogelijk in als titularis bij ons ziekenfonds.
Stap 4: neem een hospitalisatieverzekering

De kosten die gepaard gaan met een ziekenhuisopname of een tandartsbezoek kunnen hoog oplopen. Een deel ervan wordt door de ziekteverzekering terugbetaald, maar een ander deel moet je zelf betalen. Met een goede hospitalisatieverzekering en tandverzekering zit je safe! Kies je verzekering.

Check je arbeidscontract 

Wist je dat een hospitalisatieverzekering soms deel uitmaakt van je loonpakket? Zoek dit goed uit voor je een arbeidsovereenkomst tekent bij jouw nieuwe werkgever. Een verzekering via je werkgever is altijd mooi meegenomen. Heb je die niet, dan kan je terecht bij ons ziekenfonds.  

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.