Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zomertijd = speeltijd

8 weken lang Paw Patrol bingewatchen? Level 100 in Fortnite proberen te bereiken? Of elke dag de gezinswagen opblinken? De grote vakantie van 2019 heeft wel wat beters in petto voor je kids. 10 verrassende zomerse activiteiten!
Uit 28.06.2019
10 verrassende zomerse activiteiten voor kinderen

1.  Blij op blote voeten

Voeten zijn handig: je kan ermee stappen, trappen, hollen en tollen. Maar ze houden er ook van om af en toe uit die sokken te komen. Een zinnenprikkelende verwenbeurt voor je voeten? Zoek eens een blotevoetenpad op. Zo’n parcours met verschillende soorten ondergronden is niet alleen een opkikker voor voeten, maar garandeert ook een glimlach op je gezicht.

Haal oude lakens uit de kast en bouw samen een kamp op zolder.

2. Hoera, het regent!

Er zijn zo van die zomers die je vooral nog associeert met kramp aan de polsen (van elke dag de paraplu vast te houden). Laat regen jullie niet tegenhouden. Trek regenjassen en laarzen aan en ga samen het strand op of het bos in. Modderplassen? Een feest! Achteraf een warm bad of douche en iedereen is weer helemaal op temperatuur.

Liever geen was op 60 °C? Haal oude lakens uit de kast en bouw samen een kamp op zolder, in de garage, in de woonkamer ... De kinderen komen er gegarandeerd niet meer uit! Ken jij het wachtwoord om binnen te mogen? Komt de zon weer piepen? Trek dan een avontuurlijk buitenkamp op.

En als het op 31 augustus nog altijd regent: organiseer een filmmarathon en maak de televisiehoek extra knus door alle kussens en lakens uit het huis te verzamelen. Harry Potter, de Leeuwenkoning, K3 … wat is jullie favoriet? Vergeet de popcorn en toegangskaartjes niet!

3. Creatief met gelijk wat

Akkoord, we hebben niet allemaal het talent van de kleuterjuf die uit 2 wc-rolletjes en een oude sok een knikkerbaan of halssnoer kan maken. Geen nood, ook beginners kunnen makkelijk aan het knutselen gaan.

  • Voor de allerkleinsten: maak een voetprint of handprint in klei of met verf. Leuk om in te kaderen en een mooie herinnering voor later. Of laat je baby/peuter elke week een nieuw materiaal ontdekken. Stop bijvoorbeeld kurken in een doorzichtig zakje, vul een plastic fles met rijst of parels …  
  • Knutsel bloemen uit crêpepapier voor een dagje zee. Een win–winactiviteit, want je leert de kinderen ook omgaan met de waarde van (schelpen)geld in hun strandwinkeltje.  
  • Maak samen een ‘throwback’-doos met spullen uit het jaar 2019: een klasfoto, een tijdschrift, een kledingstuk, een speeltje … Verstop ze 5 of 10 jaar op zolder en blik later samen terug op het jaar 2019. En vergeet de doos niet te versieren!
  • Maak een kijkdoos van de grootste held, tv-figuur … van je zoon of dochter. Nog een oude schoenendoos in de kast? Verzamel gekleurd papier, schaar en lijm en knutsel samen een volledig ingeklede kijkdoos in elkaar. Wees creatief, je geraakt al heel ver met ‘wegwerpmateriaal’ (half wc-rolletje als berg, dopjes van flessen voor een reuzenrad …).

4. Vakantie in de achtertuin

Kamperen. Ofwel ben je ervoor: heerlijk, één worden met de natuur! Ofwel ben je ertegen: jakkes, wakker worden in een duffe tent met 13 insectenbeten op je voorhoofd!

In tegenstelling tot sommige volwassenen vinden kinderen het (bijna unaniem) wél leuk. Geen zin of tijd om echt te gaan kamperen? Laat de kinderen dan gewoon in de eigen tuin (of die van de buren of vrienden) kamperen. Buiten koken, buiten eten, buiten slapen: ze vinden het vast geweldig. Heb je zelf geen kampeermateriaal? Leen bij vrienden of buren.

Kamperen in de achtertuin

5. Op avontuur

De energie waarmee je kids elke dag opstaan, stoken ze normaal gezien netjes op school of in de sportclub op. Enkele activiteiten om elders veel energie kwijt te raken:

  • Organiseer een zoektocht of een schattenjacht. Ontdek zo je eigen buurt, stad of gemeente.
  • Trek naar het bos, het park, provinciale domeinen
  • Bereid samen met de kinderen een picknick. Eerst rennen, tikkertje of verstoppertje spelen in het bos, dan picknicken en vervolgens een middagdutje op het picknickkleed?

6. Tuin zkt boer

Samen bloemen zaaien, een groentetuin aanleggen of een insectenhotel bouwen? Plezier gegarandeerd voor meerdere zomerdagen. En de keukenprinsen en -prinsessen kunnen met hun oogst aan de slag: huisgemaakte limonade of confituur. Yummie! Geen groene vingers en 16+? Word vrijwilliger of jobstudent, bijvoorbeeld hier.

De hele zomer lang zijn er talrijke gratis muziek- en circusfestivals waar je met de kinderen heen kan.

7. Fiesta for free

Uitstapjes hoeven niet altijd pakken geld te kosten. De hele zomer lang zijn er talrijke gratis muziek- en circusfestivals waar je met de kinderen heen kan. Van Maanrock in Mechelen tot de Cultuurmarkt in Antwerpen en van Cirque Plus in Brugge tot de Gentse Feesten … Ontdek honderden gratis activiteiten.

8. Samen = super

Laat je kinderen aanbellen bij kinderen uit de buurt voor een namiddagje speelplezier.
Rustige straat? Met een bal, fietsjes, een springtouw, krijt … zijn ze samen uren zoet. Of nodig ze uit om bij jou in de tuin of speelkamer te spelen. Profiteer ervan om ineens je buren beter te leren kennen bij een koffietje.

Jong geleerd is oud gedaan: organiseer een kinderfuif met de kinderen uit de buurt. Partytent, muziekje op, vlaggetjes, lekkers … en polonaise!

9. Simpel = super

Betrek kinderen bij alledaagse huishoudelijke activiteiten. Auto vuil en stoffig? Haal de tuinslang boven en was samen de auto. Of organiseer een kindercarwash met de buurt. Wie weet start je nadien wel een verfrissend watergevecht.

Of organiseer een garage-uitverkoop: tijd om kasten en zolder leeg te maken en oude spullen weg te doen. Met de centjes kunnen jullie samen iets leuks doen.

Staat er vanavond pizza op het menu? Sla samen aan het koken en laat de kinderen hun eigen pizza beleggen. 2 ogen van olijven, champignons voor de mond, kaas voor het haar … Wees maar zeker dat het extra goed zal smaken!

10. Ice Ice Baby

Een zomer zonder ijsjes is als een winter zonder fondue. Met een handvol eenvoudige ingrediënten uit de supermarkt (of je tuin) maak je samen met je kinderen je eigen ijsjes. Leuk om te doen, lekker om op te eten!

Maak je samen met je kinderen je eigen ijsjes.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.