Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
5 redenen om elk jaar naar de tandarts te gaan
Griezel jij ook van de tandarts? Of wacht je gewoon liever tot je daadwerkelijk tandpijn hebt voor je je tandarts opbelt? Je bent niet alleen. Veel mensen stellen hun jaarlijkse controle bij de tandarts uit. Omdat ze schrik hebben van een prikje … of van het prijskaartje?

Toch loont het om jaarlijks op controle te gaan. Misschien kunnen deze 5 redenen jou overtuigen om ook een afspraak te maken?
Gezond 11.02.2019
Maak vandaag nog een tandartsafspraak

1. Minder pijn

Veel mensen associëren de tandarts met pijn. De tandpijn die de tandarts probeert te verhelpen, maar evengoed de pijn van een verdoving of een lange ingreep in de tandartsstoel.

Als je pijn liever voorkomt, kan je het best jaarlijks op controle gaan. Zo kan de tandarts problemen opsporen vóór ze echt ernstig zijn. Het is beter een beginnend gaatje meteen in de kiem te smoren dan te wachten tot je hele tand rot is en je tandvlees ontstoken.

2. Advies op maat van jouw mond

Ook als er nog geen wolkje aan de lucht is, is een preventieve tandartscontrole een goed idee. Na een mondonderzoek kan de tandarts je advies op maat van jouw mond geven. Tenslotte heeft niet iedereen dezelfde mond of dezelfde badkamerroutine. Misschien poets jij wel wat te hard, waardoor je tandvlees zich terugtrekt? Of poets je niet genoeg, zodat er tandplak achterblijft?

Met jonge kinderen ga je het best 2 keer per jaar naar de tandarts

3. Jong geleerd is oud gedaan

Wist je dat je het best al vanaf 2 jaar met je kindje naar de tandarts gaat, en liefst zelfs 2 keer per jaar? Hoewel hun melktandjes nog niet definitief zijn, kunnen problemen het latere gebit aantasten, met alle gevolgen van dien. Door je lieve spruit al op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts, leer je hem het belang van goede verzorging en maak je hem vertrouwd aan de tandarts. Wie die gewoonte aanhoudt tot zijn oude dag, bespaart zichzelf heel wat (minder prettige) uren in de tandartsstoel!

4. Goedkoper

De tandarts is best duur. Voor veel mensen is de kostprijs dé reden om niet op controle te gaan. Begrijpelijk, maar niet zonder risico’s. Zonder jaarlijkse controle en preventieve zorgen is de kans groter dat je te maken krijg met ernstige problemen. Om die te behandelen, moet je dan weer meer betalen … Bij de tandarts geldt dus: beter voorkomen dan genezen.

Gelukkig krijg je een financieel duwtje in de rug als je jaarlijks langsgaat. Dankzij het mondzorgtraject betaal je minder bij de tandarts als je regelmatig op controle gaat. Ga dus elk jaar naar de tandarts. Zo krijg je niet alleen een sterk en gezond gebit, maar betaal je ook minder dan wie niet regelmatig op controle gaat.

5. Gelukkig en gezond dankzij een sterk gebit

“Alles is in orde!” Wie droomt er niet van een tandartsbezoek dat eindigt met die woorden? En het kan. Poets je tanden 2 keer per dag, eet ‘tandvriendelijk’ en ga regelmatig op tandartsvisite om je risico op tandproblemen te beperken. Dankzij een gezonde mond voel je je gelukkiger en gezonder. Zo aarzel je minder om met andere mensen te praten of om vrijuit te lachen.

Maar er is meer. Er is ook een wisselwerking tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en zwangerschapscomplicaties worden gekoppeld aan mondproblemen. Belangrijk dus om over je mondhygiëne te waken.

Maak vandaag nog een afspraak
Bel je tandarts of maak een afspraak online.
Vind je tandarts
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.